Početna » Evrokupovi » Kapiten Prlainović odveo Zvezdu na F4

Kapiten Prlainović odveo Zvezdu na F4

Andrija Prlainović protiv Segeda

 

U revanš meču četvrtine finala Lige šampiona Crvena zvezda je u utorak minimalno poražena od mađarskog Segeda 10:11 (1:3, 5:2, 2:2, 2:4) i zbog trijumfa u gostima od 7:5 prošla na Fajnal-for LŠ koji će 31. maja i 1. juna biti održan u Beogradu. Crveno-beli su do istorijskog uspeha došli uz podršku svojih vatrenih navijača, najviše zahvaljujući kapitenu Andriji Prlainoviću koji je postigao 4 gola i sjajnom golmanu Denisu Šefiku koji je imao 14 odbrana.  Dinamičan i uzbudljiv meč jakim tempom više je odgovarao gostima koji su poveli na startu, a u samoj završnici bili blizu da ugroze prolaz Zvezde. Ipak, crveno-beli su zahvaljujući dobroj odbrani i napadu koji je funkcionisao u ključnim trenucima uspeli da odole naletu rivala. Trener Beograđana Dejan Savić posle meča istakao je da je vrlo zadovoljan rezultatom, ali ne i igrom svojih izabranika.

“ Najbitnije je da smo prošli, iako nisam zadovoljan igrom. Ipak, presrećni smo zbog rezultata. Na početku sezone nismo verovali da ćemo stići do samog kraja. Očekujem spektakl na završnom turniru, gde je sve moguće“, kazao je Savić.

Da su se Segedinci vrlo kvalitetan tim, spreman za gostovanje na Tašu pokazali su na samom startu kada su  efikasnom igrom u napadu uspeli da steknu vođstvo od 3:1, na kraju prve četvrtine. Međutim, kao i u prvom meču u Mađarskoj posle slabijeg starta crveno-beli se furioznom igrom vraćaju rezultatski u meč i preokreću za vođstvo na poluvremenu od 6:5. Prlainović je bio ključni čovek u napadu Zvezde, u prvom poluvremenu je pogodio rezantnim udarcima dva puta, a kada nije šutirao odlično je asistirao svojim saigračima. Centar Duško Pijetlović sa dva vezana gola postavio je 6:5 pred odmor.

Već u trećem minutu meča isključenje sa pravom zamene zaradio je Nikola Rađen, pa je domaći tim bio oslabljen za pouzdanog i iskusnog beka koji je bio šampion Evrope sa Partizanom 2011. Rađena je u defanzivnim zadacima odlično zamenio Petar Ivošević koji je vodio veliku borbu sa centrima protivničkog kluba.

Boris Vapenski

 

U nastavku Prlainović svojim trećim golom podiže na 7:5, početkom treće četvrtine, ali je Seged uspeo da uzvrati preko Bele Toroka, a uskoro iz situacije sa igračem više Balaš Somođi pogađa za 7:7. Činilo se da će se tim rezultatom završtit treća četvrtina, ali je Boris Vapenski, majstor za udarce u poslednjim sekundama, uspeo da iskoristi dobar napad Zvezde i pred sam zvuk sirene pogodi za 8:7.

Jak tempo sa puno plivanja i udaraca nastavio se i u poslednjoj deonici. Tada su odgovornost preuzeli najiskusniji igrači Segeda. Marton Sivoš je silovitim udarcem izjednačio, revanširao mu se Prlainović, ali je Sivoš ubrzo svojim drugim golom zadržao nadu gostima da mogu do povoljnog rezultata. Pijetlović je iznudio nekoliko isključenja vrlo grubih bekova Segeda, ali njegovi saigrači nisu imali sreće pošto je najpre Sava Ranđelović pogodio prečku, a potom i Ivošević stativu pa se rezultat nije promenio.

Igra u tranzicije je specijalnost Segeda, i jednu takvu priliku u završnici iskoristio je Aljoša Kunac, odlično se snašao pred golom Šefika i doneo vođstvo svom timu. Tada je Segedu falio jedan gol za prolaz pa je svaki napad Zvezde bio pod dodatnim pritiskom. Međutim ni gosti nisu mogli da izgrade situaciju za šut, a udarce iz iznuđenih pozicija uspešno je zaustavljao Šefik. Ključni momenat usledio je na nešto više od dva minuta do kraja  kada je Zvezda dugačak napad sa igračem više realizovala preko Strahinje Rašovića koj je sa krilne pozicije zakucao loptu u mrežu, na asistenciju Prlainovića.

Crveno beli su kao i obično imali dobar učinak iz napada sa igračem više pošto su pogodili šest udaraca iz 12 prilika, dok su gosti bili takođe na solidnom učinku 5/10.

Pošto nisu imali šta da izgube Segednci su žurili u napadu u samoj završnici, što im se isplatilo tek na manje od 40 sekundi do kraja kada je iskusni Tamaš Molnar iskoristio precizno dodavanje Sivoša i doneo vođstvo 11:10. Ipak, Zvezdaši su uspeli da sačuvaju loptu tokom čitavog svog napada, pa je gostima ostalo tek dve sekunde da naprave čudo, u čemu nisu uspeli.

Seged

 

Seged je pobedom u Beogradu pokazao da je vrlo kvalitetan sastav koji se sa pravom nadao prolazu na F4, ali su vaterpolisti Zvezde imali hrabrosti i znanja predvođeni sjajnim kapitenom da izbace Mađare iz trke za tron Evrope i tako naprave istorijski uspeh i upotpune vrlo uspešnu sezonu u kojoj su već osvojili Kup Srbije i našli se u finalu prvenstva.

Na F4 31. maja od 17.00 časova Zvezda će igrati protiv boljeg iz duela Barseloneta – Vuljagmeni, a šampioni Španije blizu su plasmana pošto pred gostovanje Grka u sredu imaju + 5 sa gostovanja u Atini. O mogućem protivniku u redovima beogradskog kluba ne znaju mnogo o čemu svedoče i reči centra Pijetlovića.

“ Barseloneta je nepoznanica, nismo imali prilike da vidimo njihove mečeve ove sezone, ali znamo neke igrače. Najveći problem je što smo fizički iscrpljeni posle meča sa Radničkim u subotu i ovog duela, ali nadam se da ćemo imati vremena da se opravimo“, kazao je reprezentativac Srbije.

Na Tašmajdanu u utorak strelce je predvodio Prlainović sa 4 gola, Hrvat Aljoša Kunac postigao je tri za goste, dok su dva gola dali Duško Pijetlović i Strahinja Rašović za crveno-bele, a Bela Torok i Marton Sivoš za mađarski tim. Boris Vapenski i Viktor Rašović dali su po jedan gol za Zvezdu,a Čaba Kiš, Balaš Somođi, Džozef Kejes i Tamaš Molnar za Seged.

Srbija bi mogla na završnom turniru u glavnom gradu da ima i dva predstavnika, a to zavisi od Partizana koji u sredu od 17.00 časova u Volgogradu protiv Spartaka brani 5 razlike sa Banjice. Poslednji duel četvrtfinala igraju Jug i Galatasaraj, a prvi favoriti takmičenja iz Dubrovnika već su jednom nogom na F4 pošto su u Istanbulu slavili sa 12:7, pa na svom bazenu treba samo rutinki da overe prolaz.

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.