Početna » Slajder » Pre tačno 10 godina: Vaterpolisti SCG prvaci sveta (VIDEO)

Pre tačno 10 godina: Vaterpolisti SCG prvaci sveta (VIDEO)

sp-10-godina

Na današnji dan pre tačno 10 godina, vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore u finalu Svetskog prvenstva u Montaralu u Kanadi pobedila je selekciju Mađarske sa 8:7 i popela se na svetski tron. U reprizi olimpijskog finala iz Atine, vaterpolo reprezentacija SCG revanširala se Mađarskoj i posle velike borbe trijumfovala. To je bila prva zlatna medalja na Svetskom prvenstvu za vaterpoliste SCG posle osvojenih titula sa SFRJ 1986. i SFRJ (bez Hrvata) 1991. godine.

Bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu osvojila je reprezentacija Grčke, koja je posle dva produžetka pobedila Hrvatsku – 11:10.

Najzasulužniji za pobedu našeg tima bio je Danilo Ikodinović sa četiri gola, a u poslednjem minutu imao je priliku i za peti gol, ali nije iskoristio peterac. Mađari, međutim, nisu iskoristili poslednji napad, pošto je Vlada Vujasinović presekao loptu.

Zlato su osvojili: Denis Šefik, Petar Trbojević, Nikola Janović, Vanja Udovičić, Dejan Savić, Danilo Ikodinović, Slobodan Nikić, Vladimir Gojković, Boris Zloković, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Predrag Jokić i Zdravko Radić. Ovu ekipu sa klupe je predvodio Petar Porobić.

Šapić je pored zlatne medalje, dobio još dva priznanja. Osvojio je titulu najboljeg strelca, a proglašen je i za najboljeg igrača na turniru. Pored njega, u „idealni tim“ šampionata izabran je i Vujasinović.

Zanimljivo je da iz ove ekipe na Svetskom prvenstvu u Kazanju igraju samo Slobodan Nikić, koji je juče u meču sa Japanom postigao šest golova i Predrag Jokić, koji nastupa za Crnu Goru. Karijeru su završili Šefik, Udovičić, Trbojević, Savić, Ikodinović, Gojković, Šapić, Vujasinović, a Zloković, Janović i Radić zbog odmora ne igraju na SP.

Jedan komentar

  • Jedna od meni najdrazih utakmica… Sudar divova! Identicno je bilo i 2006. u finalu EP u Beogradu… Osim vas, nijedan medij se nije sjetio ovog antologijskog meca…

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.