Početna » Nacionalna selekcija » Četvrtfinale sa Grčkom, očekivanja sprskog tima!

Četvrtfinale sa Grčkom, očekivanja sprskog tima!

IMG_8233

 

Nakon pobede nad Španijom od 8:6 uposlednjem kolu borbe po grupama Evropspkog prvenstva u Budimpešti, Srbija je zauzela drugo mesto u Grupi B iza Mađarske i u sredu od 20.30 će igrati sa Grčkom za mesto u polufinalu. Trijumf nad Španijom bio je 200. pobeda Srbije od kada se takmiči kao nezavisna zemlja, odnosno od leta 2006. godine. Sada sledi najvažniji deo takmičenja, borba za medalje, a u njoj Srbiju u slučaju pobede protiv Grka u polufinalu čeka ekipa Crne Gore. Selektor srpskog tima Dejan Savić, i pre početka  turnira na konferenciji za medije u prostorijama Vaterpolo saveza Srbije rekao je da su upravo Grci tim koji bi mogao da iznendai igrama na turniru.

„Utakmica sa Španijom pokazala je veliki boljitak, posebno u fazi odbrane, Ono što nam fali trenutno je realizacija sa igračem više, to je ono što moramo da popravimo. Rekao sam i pre Evropskog prvenstva da  Grci mogu da iznenade, oni su vrlo disciplinovan tim koji ima sistem igre, i to su dokazali na ovom takmičenju. Sa pristupom kao protiv Španije ne bi trebalo da imamo problema. Međutim u ovim momentima ne igramo samo protiv protivnika već i protiv sebe“, kazao je selektor Savić.

Kao cilj pred takmičenje selektor je postavio plasmanu polufinale na Evropskom prvenstvu, a ono čemu generacija koji predvodi teži je dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

„Reprezentacija Srbije ima svoje ciljeve, zadatke i tradiciju. Da smo se okliznuli ovde to bi bio potsticaj mnogima da unazade vaterpolo. To bi bila prekretnica, mada se vaterpolo kao sport kod nast prethodnih 15 godina odžava samo kroz rezultate.  Ovde je samo prvi stepenik i odskočna daska za Olimpijske igre u Riju, ali ukoliko se ukaže prilika naravno da ćemo je iskoristitmo“, dodao je selektor govoreći sa novinarima u hotelu Danubius termal gde je smešten srspki tim , kao i većina ostalih selekcija koje se takmiče u Budimpešti.

Grci su od početka turnira zabeležili tri pobede, jedna remi i poraz od Crne Gore. Ipak, u poslednjem meču u Grupi A protiv Italije odigrali su najboji meč, igrali strpljivo i organizovana, i umalo uspeli da savladaju Italijane i potisnu ih na treće mesto. Susret je završen nerešeno 6:6. Vrlo su jaki na poziciji centara, gde Konstantinos Murikis i Hristodulos Kolomvos igraju odlično, a umešni su i u realizaciji. To vešto koristi i spoljna linija gde je najiskusniji kapiten Hristos Afrudakis, uz njega do sada najbolji utisak ostavio je Emanuel MIlonakis, dok odlični strelac Janis Funtulis nije u vrhunskoj formi kakvu je pružao protekle sezone u kapici Olimpijsakosa.

Jedini poraz Grčka je doživela od Crne Gore, lako i ubedljivo 6:11, ali je od tada zaigrala mnogo bolje. Susret sa Rumunijom posebno je pokazao koliko je koncentracija Grka dobra, jer su Rumuni imali dobijen meč, ali su na 45 sekundi do kraja sa golom prednosti srljali što je Grčka iskoristila i sa dva gola za manje od 30 sekundi preokrenula u ključnom meču za plasman. Potom je u duelu sa Italijom Grčka pokazala još bolju igru, koja je sigurno doprinela dodatno samopouzdanju pred duel u sredu.

Sa druge strane tim Srbije posle poraza od Mađarske nije uspeo da dođe do svoje prepoznatljive igre,. Ekipa ima nesumnjivog kvaliteta, ali još nije prikazana igra koja je krasila Savićeve izabranike u Duabiju na Superfinalu Svetske lige kada je Živko Gocić podigao pehar za pobednički tim.

„Juče je bilo teško, osećao se veliki pritisak pred meč sa Španijom. Teško je kada smo unapred viđeni kao pobednici, i kad znamo da smo bolji, ali nakon poraza od Mađara i remija sa Hrvatskom nije bilo lako podići se i dobiti tu utakmicu. Odigrali smo pre svega jako dobru odbranu, što nas je dovelo do četvrtfinala. Španci su bili rasterećeni, jer je poznato da smo kvalitetniji od njih, to im je pomoglo da se dobro kreću da igraju dinamično, ali nas je sačuvala odbrana na čelu sa Gojkom Pijetlovićem“, kazao je kapiten.

Gocić u četvrtfinalu očekuje sličan meč kao protiv Španije, i izuzetno ceni Grčki tim koji je pokazao dobre partije u Budimpešti.

„Očekujem sličnu utakmicu kao i protiv Španije budući da smo kvalitetniji. Oni igraju odlično na ovom turniru kao što smo mogli da vidimo, po meni su juče bili mnogo bolji od Italije iako su osvojili smao bod. Dobri su, posebno u zonskoj odbrani gde su jako pokretljivi i pokrivaju sve uglove. Biće to teška utaklmica, to je i normalno za četvrtfinale Evropskog prvenstva, nemamo pravo na grešku, i nadam se da ćemo pre svega ponoviti agresivnost u odbrani. Iz takve odbrane tražićemo bolja rešenja u napadu“, dodao je on.

U utorak je u hotelu Danubius vladalo veliko intersovanje za razgovor sa srpskim igračima i selektorom. Pored brojne ekipe srpskih novinara prisutni su bili i izveštači iz drugih zemalja kao i ekipa mađarske televizije.

Prema izveštajima u lokalnim medijim u Budimpešti nakon grupne faze, domaći tim koji je nanizao pet pobeda i direktno se plasirao u polufinale, najviše se pribojava srpskog tima uprkos slabijim izadanjima u dosadašnjem toku turnira. To potvrđuje i izjava selektora aktuelnih svetskih šampiona Tibora Benedeka koji je pred duel sa Hrvatskom rekao da njegov tim mora da pobedi kako bi izbegao eventualni okršaj sa Srbijom u polufinalu.

 

 

Pored duela Srbije i Grčke u četvrtfinalu se sastaju Hrvatska i Italija. Taj meč počinje u četvrtak u 19.00 časova, dok sa Srbija i Grčka sastaju istog dana od 20.30.

Direktan plasman u polufinale obezbedili su Crna Gora koja čeka pobednika Srbija – Grčka, i Mađarska koja će igrati sa boljim iz duela Italija – Hrvatska. Tri tima sa šampionata u Budimpešti obazbediće plasman na Svetsko prvenstvo u Kazanju narednog leta. Budući da su na osnovu uspeha iz Svetske lige učešće već obezbedile Srbija i Mađarska otvara se prilika za još timova da plasmanom u Budimšeti ‘overe’ karte za Kazanj.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.