Početna » Evrokupovi » Liga (bez) šampiona !

Liga (bez) šampiona !

FOTKA 1
(Foto: FilIp Anđić)

Šampioni Evrope i Srbije vaterpolisti Crvene zvezde nisu u subotu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona iako su u regularnom toku pobedili Pro Reko sa 11:7  i tako nadoknadili zaostatak iz prvog meča (5:9), jer su posle izvođenja peteraca bili slabiji 2:3 za konačnih 13:10 (3:1, 2:3, 3:2, 3:1, 2:3). Izuzetno uzbudljiv meč u uzavreloj atmosferi Tašmajadana pred dve hiljade gledalaca doneo je ono najbolje što sport i vaterpolo mogu da ponude, atmosferu, kvalitetnu igru, uzbuđenja, preokret, i dramatičan završetak posle koga su se radovali gosti. Marko Avramović je na 1,4 sekunde pre kraja meča konačno doneo Zvezdi  razliku od 4 gola, za veliko slavlje na tribinama i euforiju koja je utihnula nekih 5 minuta kasnije kada je u zadnjoj seriji peteraca Strahinja Rašović, inače najbolji strelac susreta, pogodio stativu.

Kada je lopta posle udaraca Rašovića ostala da pluta u tišini koja su zavladala svakom ljubitelju vaterpola nagrnula su u glavu mnoga pitanje oko sistema takmičenja LŠ, promene pravila igre, dodele vajld karti, žreba, pa i suđenja, ali sve to ostaje za neku drugu priliku.

U bazenu vaterpolisti Zvezde dokazali su da vrede, da mogu da prevaziđu svaku prepreku i nanesu poraz odličnom Reku. Sve je počelo već u prvom minutu meča sjajnim golom Filipa Kljajevića posle dobre akcije crveno-belih. Tada se moglo naslutiti da će italijani grčevito braniti prednost iz prvog duela.

Sigurno da u tome ne bi uspeli, i podlegli atmosferi na Tašu i jakom ritmu Zvezde da u svojim redovima nisu imali nekoliko izuzetnih pojedinaca. Pre svih Aleksandra Ivovića koji je izgarao u odbrani i napadu držeći sedmostrukog evropskog prvaka u rezultatskom priključku.

“ Videli ste kakava je to bila utakmica, gol u poslednjoj sekundi i peterci. Šta mogu da kažem posle toga, osim da smo srećni što smo prošli dalje. Nismo se snašli na početku, ali smo sredinom meča imali dobar rezultat, ipak u finišu smo popustili i nakraju su odlučivali peterci“, rekao je kandidat za najbojeg igrača sveta u izboru FINA za 2013. godinu.

Ipak, igrač utakmice sigurno je bio golman Zvezde Denis Šefik koji je u regularnom toku zaustavio čak 13 udaraca, i na to dodao i dve odbrane u seriji peteraca.

“ Presudila je razlika iz prve utakmice, i suđenje na tom meču. Imali smo nekoliko šansi za pobedu na ovoj utakmicu i na kraju došli do peteraca.  Jedina smo ekipa koja može da pobedi Reko sa 4 gola razlike i mislim da su ovi mladi momci zaslužili više od ovoga. Nadam se da će navijači nastaviti da nas podržavaju u utakmicama koje dolaze i koje su veoma važne za nas“, kazao je Šefik.

 

(Foto: Filip Anđić)
(Foto: Filip Anđić)

 

Tokom utakmice rasla je prednost Zvezde, kapiten Andrija Prlainović je povisio na 2:0, smanjio je Mauricio Felugo, samo da bi u finišu prve deonice preciznim lob udarcem Viktor Rašović vratio dva gola prednosti domaćinu.

Crveno-beli su u nastavku odražavali dva gola prednosti, a potom stigli i do tri, ali nikako nisu uspevali da dođu do te brojke od 4 razike koju su toliko priželjkivali. Naravno, doprinela je tome i igra Reka koji je u napadu bio strpljiv čekao šansu da dobije igrača više a potom pokušavao da savlada Šefika.

Igrali su crveno-beli odličnu odbranu i sa igračem manje, i u njoj potrošili mnogo snage, ali zahvaljujući velikom broju igrača koji su dorasli važnim mečevima uspeli su da izdrže. U redovima gostiju kao i obiočno u odbrani su ulazili ‘specijalci’ Nikolo Đito i njegov imanjek Figari dok je u napdu pored Ivović vrlo opasan bio i Pijetro Filjoli.

 

(Foto: Filip Anđić)
(Foto: Filip Anđić)

 

On je osvojio loptu u sva 4 plivanja, a uspeo je da postigne i 2 gola i pritom vodi veliku borbu sa Andrijom Prlainovićem koji ga je ipak nadmudrio u samom finišu meča, iznudio isključenje, a potom asistirao na stranu gde lopta u poslednjim sekundama dolazi do Avramovića koji pogađa drugi puta na meču za tih velikih i važnih 4 razlike.

U tri navrata je Zvezda imala tri gola prednosti, prvi put već u drugoj četvrtini kada je bilo 5:2, ali su se Italijani vratili na 4:5 na poluvremenu. Potom je u finišu treće četvrtine bilo 8:5 za Zvezdu zahvaljujući dobro izrađenim akcijama i završnici Strahinje Rašovića koji je sa tri vezana gola vratio nadu crveno-belima. Ipak, Ivović uspeva da vrati Reko na podnošljivih 6:8 na kraju treće četvrtine.

Na startu poslednje deonice Avramović podiže na 9:6, ali već u sledećem napadu uz malo sreće uzvraća Filjoli, samo da bi Nikola Rađen na nešto manje od 5 minuta do kraja vratio na dramatičnih 10:7.

U tim trenucima Reko nije imao rešenja u napadu, a nekoliko pokušaja lako je zaustavio Šefik. Međutim, igrači Zvezde nisu iskoristili dve prilike sa igračem više da steknu ključnu prednost, ali su sve nadoknadili odličnom odbranom. Vremena je ponestajalo i na nešto manje od 20 sekundi do kraja crveno-beli su krenuli u poslednji napad.

Lopta je stigla do Prlainovića, Filjoli je pokušao bez faula da ga zaustavi, ali je na kraju morao da zaradi isključenje. Prlainović se potom podigao na šut, ali je umesto udarac dodao loptu na stranu gde je ona u poslenjim sekundama stigla do Avramovića koji ju je hladnokrvno zakucao iza leđa Stefana Tempestija za erupciju oduševljenja.

Umesto produžetaka po novim pravilima pristupilo se izvođenju peteraca. Novčićem je odlučeno da gosti prvi šutiraju što je bez grešeke učinio Filjoli, potom se revanširao na sličan način Prlainović.

Drugu seriju otvorio je Ivović, pogodio, a onda morao da ponovi izvođenje, ali je i u drugom pokušaju bio uspešan. Zadrške u drugoj seriji bilo je i na drugoj strani. Tempesti je bio pola metra ispred linije, sudija ga je jednom opomenuo, ali je to propustio da učini i prilikom udaraca Borisa Vapenskog koji je iskusni golman zaustavio.

Prednost Reka propustio je da uveća Mlađan Janović pošto je njegov udarac zaustavio Šefik, ali u trećoj seriji nije bilo golova jer je Viktor Rašović propustio da vrati Zvezdu u egal. Potom znalački pogađa Maro Joković za Reko, a u istom stilu i Nikola Vučković vraća nadu više od 2.000 gledalaca koji su na prstima pratili završnicu velikog duela.

Šut za pobedu imao je Aleks Đorđeti, ali je Šefik ponovo nesavladiv, pa je Starhija Rašović imao priliku da produži seriju izvođenja. Ipak, njegov udarac završio je na stativi i šampioni Evrope i pored odlične igre i velike pobede morali su da se oproste od Lige šampiona.

Bilo je mnogo emocija posle završetka meča. Vaterni navijači crveno-belih nisu, po običaju, popuštali. Pevali su kao i tokom čitavog meča  pružili podršku svojim ljubimcima koji su je borbenošću zalaganjem i umećem svakako zaslužili.

Bez dileme i Pro Reko je svakako zaslužio da igra u Ligi šampiona, a osim nesumnjivom kvalitetu koji je i pored poraza pokazao u Beogradu, puno je ukupnoj pobedi doprinelo i iskustvo Rekovih asova. Na kraju i malo sportske sreće poslužilo je sedmostruke prveke Evrope.

Najefikasniji na meču bio je Strahinaj Rašović sa tri gola, Prlainović je postigao dva, kao i Avramović dok su po jednom sterlci bili Kljajević, Viktor Rašović i Nikola Vukčević. Za reko pod va gola dali su Ivović i Filjoli, a po jedan Đorđeti, Felugo i Federeiko Lapena.

U Ligu šampiona u subotu su plasman obezbedili i Radnički iz Kragujevca koji je minimalno poražen u Grčkoj od Vuljagmenija 5:6, kao i rijačko Primorje koje je izborilo trijumf od 8:7 nad mađarskim Solnokom. U utorak plasman je obezebdila rumunska CSM Oradea pošto je bila bolja u dvomeču od ruskog Sinteza.

II runda kvalifikacija za Ligu šampiona:

Sintez Kazanj – CSM Oradea 10:7 (1:1, 5:1, 2:3, 2:2); Prvi mec: CSM Oradea – Sintez Kazanj 13:8 (4:3, 5:2, 1:0, 3:3)

Vuljagmeni – Radnicki Kon Tiki 6:5 (1:2, 0:1, 4:1, 1:1)  ; Prvi mec: Radnicki Kon Tiki – Vuljagmeni 11:5 (3:0, 2:2, 4:3, 2:0)

Primorje – Solnok 8:7 (2:2, 1:4, 3:1, 2:0) ; Prvi mec: Solnok – Primorje 10:10 (4:3, 1:1, 1:4, 4:2)

Crvena zvezda – Pro Reko 13:10 (3:1, 2:3, 3:2, 3:1, 2:3)  ; Prvi mec: Pro Reko – Crvena zvezda 9:5 (2:2, 2:1, 4:2, 1:0)

Sastavi Grupa Lige šampiona:

Grupa A: Barseloneta, Eger, Jug, Olimpijakos, Pro Reko, Primorje

Grupa B: Galatasaraj, Špandau, Partizan, Breša, Oradea, Radnicki

 

 

 

 

 

 

3 komentara

  • Разочарење због сазнања да ћемо играти квалификације. Разочарење због сазнања да поражени у трећој рудни квалификација не наступа у Куп Европе. Разочарење због сазнања да нам је противник Про Реко. Разочарење због 5:9 у првом мечу. Разочарење због елиминације послије изванредног меча и анулирања велике предности противника. Али, сва та разочарења не могу бити већа од одушевљења због нестварних прошлосезонских успјеха! И још нешто: ко може да замјери Б. Вапенском, В. Рашовићу и С. Рашовићу на промашеним петерцима?! Велики поздрав свима!

  • nista se nikome ne moze zameriti bili su lavovi u bazenu obe ekipe jedino se moze zameriti Sostaru (koji je na zalost nas predstavnik ) i LENU,mogu da zamislim da za nekoga ne navijas ali da mu zelis poraz a da je iz tvoje zemlje to ne mogu

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace